naslovna

moć uma za sretan život

Vjerojatno ste osjetili kada ste pod stresom, loše raspoloženi ili vam je pala koncentracija odlazak u šumu rješava svu nelagodu. Kao da je šuma odnijela sve brige i probleme i opet smo puni energije spremni ići naprijed.
Što se zapravo desilo?!
 
Šume - zajedno s ostalim prirodnim, zelenim područjima - mogu smanjiti stres, poboljšati raspoloženje, smanjiti ljutnju i agresiju te sveukupno povećati dobro raspoloženje. Posjeti šumama mogu pozitivno utjecati i na naš imunološki sustav povećavanjem aktivnosti NK (natural killer) stanica koje uništavaju stanice raka.
To nisu samo puka naklapanja. Znanstvenici danas govore i pišu o benefitima odlaska u prirodu te mnoga istraživanja pokazuju da se nakon situacija koje su stresne ili zahtijevaju povećanu koncentraciju, ljudi brže oporavljaju u prirodnom okolišu nego u urbanim sredinama. Krvni tlak, brzina otkucaja srca, mišićna napetost i količina hormona stresa smanjuju se brže ako se nalazimo u prirodnom okruženju. Također, depresija, ljutnja i agresija se smanjuju u zelenom okruženju, kao i simptomi poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) kod djece.
Šuma nam pomaže, pomozimo i mi njoj; očuvajmo zelene površine u gradu!
Maksimir
+385 91 2527 424
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram